Det är ett uppskattat inslag i den snötäckta Stadsträdgården. Två stabila nordsvenska hingstar som lufsar fram i lugnt gemak längs gång- och cykelbanorna. För dagen är det Svensken och Certino som drar snöplogen med hästägare Hans Sidbäck och fru Raili bak på vagnen.
– Det är andra säsongen vi kör. Förra vintern blev det inget på grund av snöbrist, säger Hans Sidbäck, som trivs på jobbet.
– Det är jätteroligt. Folk uppskattar det här otroligt mycket. Barnen kommer fram och klappar hästarna och frågar vad de heter. Många fotar. Alla vuxna säger något positivt medan de äldre blir lite nostalgiska. Det väcker känslor.
Den sociala biten ingår, även om arbetet inte blir lika effektivt. Att ploga och sanda både Stadsträdgården och Engelska parken tar närmare sex timmar.
När snön yr utanför fönstret är Hans med ekipage beredda att rycka ut. I januari har det blivit några plogpass.
– Kommunen ringer när det är dags. De ringde i morse och vi var på plats vid niotiden.
På sommaren utför de andra uppdrag åt Uppsala kommun. Dels klipper de gräs med cylinderklippare i Gränbyparken, och dels slår de gräs med slåttermaskin på ängar runt om i stan.
Han hjälper även andra närliggande kommuner, med bland annat skogskörning och vägunderhåll.
– De senaste fem åren har det blivit ett uppsving. Fler och fler kommuner börjar anlita hästar, det är lite på frammarsch, konstaterar Hans, som har drivit hästföretag sedan 1980-talet.
Här erbjuder han även hästskjuts för bröllop eller högtidsdagar, utbildningar och föredrag.
– Jag håller kurser i hästpsykologi, hantering och körning, både hemma på gården i Myskdalen och i andra delar av Sverige och Europa, säger Hans, vars hjärta klappar lite extra för den nordsvenska brukshästen.
– Jag har hållit på med alla hästraser och det finns ingen som är i närheten av den här. Nordsvenskar är helt fantastiska. De är intelligenta, tillgivna, arbetsvilliga och är med på noterna hela tiden. De fixar allt.
Att redskap och maskiner förbättras tror han är en bidragande orsak till att hästkraft anlitas i större utsträckning.
– Allt blir bättre och mer effektivt. I skogen använder vi till exempel en griplastarvagn med hjälpdrift. Vi konkurrerar inte med de stora maskinerna, men med de små och där är vi minst lika bra.
En välförtjänt lunchrast väntar innan arbetsdagen fortsätter för Certino och Svensken, som inte verkar få nog av alla klappar och rara komplimanger från publiken i Stadsträdgården.
FAKTA Hästföretag på frammarsch
I dag använder 64 kommuner hästentreprenörer för att bland annat röja i skogen och klippa gräs i parker, och fler kommuner kan tänka sig att anlita hästföretagare. En studie visar att en tredjedel av kommunerna som inte använder hästar kan tänka sig att göra det i framtiden.
Källa: Hästnäringens nationella Stiftelse