Lagen om rättighet till tandvårdsstöd har funnits sedan 1 juli 1999, men ändå är det många som inte känner till det.
– Många tappar kontakten med tandvården när de blir sjuka och gamla, men äldre med stort omvårdnadsbehov har rätt till tandvård, och tänderna har stor betydelse för hälsan, säger tandläkare Terje Persson som länge arbetat med mobil tandvård i Uppsala kommun.
Utgångspunkten är Folktandvården Seminariet i Uppsala där man bland annat arbetar med sjukhustandvård som vänder sig till personer med särskilda behov.
För att välja mobil tandvård krävs ett intyg för nödvändig tandvård.
– Cirka 20 personer jobbar med det här på Seminariet, säger Gunilla Olsson som är lite av spindeln i nätet.
Hon är samordnare, bokar in besök och slussar patienten vidare. Kan inte patienten komma till kliniken åker tandvårdsteamet ut och gör undersökning och viss behandling på plats.
– Det här är en rättighet som alla ska veta om, både äldre och deras anhöriga. Bor man kvar hemma krävs det att man har besök av hemtjänst tre gånger per dag plus larm, säger Terje Persson.
Flera gånger i veckan packar han den mobila utrustningen och besöker äldreboenden tillsammans med tandsköterskan Christina Gratton.
– Vi har sett många svåra fall där bristande tandvård orsakat stort lidande för patienten. Och många av dessa personer kan inte förmedla sin smärta, säger Terje Persson och visar några bilder på hur det kan se ut.
Det är ingen rolig syn och man kan bara föreställa sig hur det påverkat personerna i fråga.
Med tanke på att det finns omkring 55–60 boenden bara i Uppsala kommun krävs det flexibilitet och det mobila tandvårdsteamet besöker även psykiatriboenden.
Terje Persson berättar att de dels har en fast utrustning, likt en tandläkarmottagning, som finns på ett äldreboende i fem–sex veckor innan det flyttas till nästa boende. Sen finns den mobila transportutrustningen för lite mer flexibel behandling och däremellan åker tandhygienister ut och gör förberedande kontroller.
– Verksamheten växer och vi bygger upp nätverk för oral komfort. Men vi kan inte göra allt på plats. Viss behandling kräver att patienten besöker kliniken, säger Terje Persson.
I länets norra kommuner, Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar, har tandsköterskor och tandhygienister jobbat länge och byggt upp rutiner med boenden. Bland annat har man utbildat sig extra i bemötande av dementa.
– För dementa personer är mobil tandvård extra värdefull. De slipper tidskrävande transporter och oron med flytt till okända miljöer, och både patient och personal får det lugnare, säger Terje Persson.
Det är dags att samla ihop den mobila utrustningen inför ett besök under eftermiddagen, och bagageutrymmet fylls av väskor, instrumentboxar och ryggsäck. Men först väntar ett besök på äldreboendet Myrbergska gården där den fasta utrustningen för närvarande är placerad.
– Det är tredje året som vi är på Myrbergska gården, säger Terje Persson.
Tandläkare Eva Olerud och tandsköterska Maud Johansson tar emot på den tillfälliga tandläkarmottagningen där en boende väntar på behandling.
– Vi finns på plats alla dagar så länge den fasta utrustningen är här, säger Eva Olerud.
Äldreboendet ligger i stadsdelen Luthagen och har 51 lägenheter fördelade på tre enheter, varav 17 för omvårdnadsboende och 34 för demensboende. Här jobbar bland andra sjuksköterskorna Eva Johansson, Ellen Nilsson och Åsa Norlin.
– Vi är otroligt tacksamma för att vi slipper åka till en klinik med patienterna. Dålig munhälsa leder till så mycket lidande och det här är en enorm vinst för oss, säger Eva Johansson.
– Nu kan vi fånga upp alla patienter och ha direktkontakt med tandvården, det är ett jättebra samarbete, säger Ellen Nilsson och tillägger att dessutom är det alltid samma personal som kommer.
Vårdpersonalen kan få undervisning direkt på plats och patienten kan få sitta kvar i sin rullstol eller till och med ligga i sängen i samband med undersökning. Myrbergska gården har också en vårdhund som kan lugna tandvårdsrädda patienter.
– Numer har tandläkaren även direktkontakt med anhöriga istället för att gå via oss, och det har varit otroligt positivt, säger Eva Johansson.
– Mobil tandvård är lärorik både för oss och vårdpersonalen på äldreboende, säger Terje Persson.