Tidigare har sökande i Uppsala län varit hänvisade till Stockholm, men nu flyttas deras ärenden över till mottagningsenheten i Uppsala. För de sökande innebär det minskad restid samt förenklad kontakt när hela ärendet handläggs på samma ort.
Det har funnits en mottagningsenhet i Uppsala tidigare, men den lades ner för sex år sedan. Lisa Rydberg är chef för den nya mottagningsenheten i Uppsala och berättar att förutom befintlig personal från regionen kommer det att ske nyrekrytering till enheten. Här ingår bland annat teamledare som fördelar det dagliga arbetet, handläggare och boendeassistenter.
– Nu tar vi successivt över ärenden och anställer mer personal. Vi har nyanställt cirka 15 personer och i nuläget är vi 20 personer som jobbar här, men rekrytering pågår och planen är 35 anställda.
Lisa Rydberg har tidigare haft chefsuppdrag inom kriminalvård och socialtjänst och ser fram mot arbetet på Migrationsverkets mottagningsenhet.
– Vi samlar hela asylprocessen fram till permanent uppehållstillstånd eller utresa. Vi är knutpunkt för hela länet och har även viss mottagning på olika
boenden.
Mottagningsenhetens uppdrag är att ansvara för anläggningsboende, eget boende, bistånd, tillhandahållande av boende, organiserad sysselsättning, bosättning, barn utan vårdnadshavare, återvändande samt reception.
Fakta: Asyl i Sverige
Mellan den 27 oktober och 2 november har drygt 8 200 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa var 1 836 ensamkommande asylsökande barn.
Migrationsverket prövar ansökan om asyl, uppehållstillstånd, arbetstillstånd och medborgarskap i Sverige. Besluten går att överklaga till domstol.
Migrationsverket bistår asylsökande med ekonomisk ersättning och erbjuder bostad under den tid som sökande väntar på beslut i sitt ärende.
De som fått avslag på sin asylansökan får hjälp av Migrationsverket att återvända till sitt hemland om resan sker självmant. I annat fall är det Polismyndigheten som har ansvaret.
Varje år hjälper Sverige personer ut ur flyktingläger runt om i världen, inom ramen för den så kallade flyktingkvoten. Det är Migrationsverket som ansvarar för den här verksamheten.
Arbetsförmedlingen och kommunerna ansvarar för integrationen av personer som fått uppehållstillstånd i Sverige. Kommunerna ansvarar även för att erbjuda mottagningsplatser för ensamkommande asylsökande barn. Det är kommunen som ansvarar för barnens omvårdnad.