Bygdegårdsföreningens ordförande Erik Walldén var på plats och tog emot priset på 5 000 kronor.
– Det är jätteroligt och hedersamt att alla goda krafter i föreningen uppmärksammas, säger Erik Walldén.
Bygdegårdsföreningen Källör har, som många känner till, kämpat med näbbar och klor för bevarandet av det gamla societetshuset. Fastigheten ägs av Östhammars kommun, som hellre ville riva och bygga nytt. Efter många turer upphävdes rivningsbeslutet och bygdegårdsföreningen är nu i full gång med renovering.
Man tänker nu i egen regi rusta upp byggnaden och skapa kontor, samlingslokaler och festsal för uthyrning till föreningar, företag och privatpersoner.
– Mycket görs av frivilliga krafter i föreningen men vi anlitar även professionella hantverkare, lokala företag, som hjälper till med bland annat el- och avloppsarbete, säger Erik Walldén.
Föreningen har haft tillgång till huset i ett år och den första tiden gick arbetet ut på att stoppa förfallet. Mellan 1951–2005 användes lokalerna för skolverksamhet och har efter det stått tomma.
– Under sommaren har vi tätat taken och förberett för restaurering, förklarar ordförande och berättar att medlemmar och andra ideella entusiaster samlas varje söndag för några timmars knog.
Målet är att återställa societetshuset till sin forna glans och man räknar med att det ska vara helt restaurerat till 1930-talets utseende inom tre år.
Och i helgen belönades alltså föreningen med runt 450 medlemmar för sitt engagemang och gärning med den flagnande gulfärgade kåken. Under Hela Sverige ska leva – Uppsala läns jubileumsfirande på söndagen utsågs de till årets lokala utvecklingsgrupp i länet. Motiveringen lyder:
”Priset går till bygdegårdsföreningen societetshuset Källör för det utvecklingsarbete som bygdegårdsföreningen har gjort med societetshuset Källör. Motivet till utmärkelsen är att bygdegårdsföreningen tillsammans och i dialog med andra samhällsaktörer tillfört bygden en samlingsplats till för alla.”
Nomineringen var inlämnad av Uppsala läns bygdegårdsdistrikt, som anser att tidigare styrelse och nuvarande styrelse med medlemmar har skapat förutsättningar för ett aktivt värdskap i nutid för bygdegårdsföreningen.
En julbasar blir föreningens sista evenemang innan vintern.
Under skyltsöndagen välkomnar man till marknad och julstämning i societetshuset Källör.
– Det är första gången vi ordnar julbasar, men inte den sista, säger Erik Walldén.
FAKTA Societetshuset Källör
Huset började byggas 1885 och var tillsammans med ett varmbadhus och ett kallbadhus en del av ortens havsbadanstalt. Den ursprungliga byggnaden har genom åren byggts om och till för att passa olika tiders behov och stilideal. Under perioden 1951-2005 var det skolverksamhet här.
Källa: Bygdegårdsföreningen Källör