– Jag har ett uppdrag av kommunen att utveckla besöksnäringen och i mitt företag samlar jag mötesarrangörer under samma tak med fokus på hållbar utveckling, säger Josefin Ronnerfors.
Hon berättar att bland annat har det arrangerats en serveringskurs för arbetssökande ungdomar. Detta för att kunna tillgodose behovet av extrapersonal samtidigt som en personalpool har skapats.
– Vi uppmuntrar också gästerna att ta tåget hit. Totalt finns cirka 300 boenden i Älvkarleby och vi samarbetar med många lokala företag som erbjuder konferensaktiviteter, säger Josefin Ronnerfors.
En av aktörerna är Patrik Eriksson, vd för Älvkarleby turist- och konferenshotell.
För två år sedan tog han över verksamheten och jobbar sedan dess efter ett hållbart koncept. Bland annat genom att inreda hotellrummen med hjälp av återvinning.
– Tre år i rad har vi haft inredningstävlingar tillsammans med Styleroom där de tävlande gjort om hotellrum genom återbruk, och det har blivit otroligt bra, säger Patrik Eriksson och tillägger att det finns ett stort intresse kring hållbarhetskonceptet.
Han berättar att de exempelvis köpt uppläggningsfat på second hand där pengarna går till välgörande ändamål.
– Vi arrangerar även träffar med lokala matleverantörer.
Det vackra turisthotellet är byggt i nationalromantisk stil från slutet av 1800-talet och man jobbar också med att lyfta fram historien.
– Vi har bland annat letat fram gamla vykort och skriver om historian på tavlor i rummen, säger Patrik Eriksson.
I år firar också Carl XIII bro, som går över fallet, 200 år.
Den ursprungliga bron stod färdig 1797 men spolades bort redan efter sju år i samband med vårfloden. En ny bro stod färdig 1816.
Laxfisket är populärt och har pågått i århundraden och turismen har haft en central roll sedan 1800-talet.
– I början av 1900-talet transporterades turisterna hit med älg och vagn från tågstationen. Det var säkert lite speciellt, säger Josefin.
Historieguidning är också en aktivitet som erbjuds konferensgäster och Patrik Erikson vill förena besöket med upplevelser.
– Ikväll har vi exempelvis en matlagningskurs, eller tävling, som konferensaktivitet. Vi styr upplägg efter grupp och önskemål, och jag vill röra mig mot upplevelseindustrin, säger Patrik Eriksson.
Genom att marknadsföra sig som romantiska Älvkarleby, där cirka 25 företag samarbetar, har bland annat bröllop bidragit till att öka antalet besökare.
Fisketurism och Furuvikspaket är annat som drar gäster och i somras slog man rekord både när det gäller fiske och antalet besöksnätter.
– Förra året ökade antalet gästnätter i kommunen med 31,7 procent och antalet utländska gästnätter med 120 procent. Det gör att vi ökat mest i hela Uppsala län, säger Josefin Ronnerfors.
– Vi tittar på det vi är bra på och blir ännu bättre. Vi har lyckats där andra inte gör det, säger Patrik Eriksson.